keresés

2014. április 25., péntek

Mémek kréme

Aki rendszeresen mozog az Internet világában, az nagy valószínűséggel ismeri a mémeket, vagy legalábbis egyet fel tud idézni magában - még ha nem is tudja pontosan róla, hogy mém. Ám mi is az a mém, mi tekinthető annak, hogyan lehetne meghatározni, hogy mi tartozik ide, és mi máshova... Ezen témában készült blogom több bejegyzése...
Alapvetően körbejárható a mémológia fogalma több szempontból - pl. társadalomtudományi - kialakulását tekintve; a mémek kialakítását, elterjedésüket, általános tematikájukat, főbb jellemzőiket számba véve. Nem érdemes a teljesség igényével minden egyes mémtípust felsorolni, leginkább a legelterjedtebb kategóriák 1-1 képviselője rendelkezik a főbb vonásokkal, a maradék pedig azokból épül fel.

Ezek a kategóriák különböző szempontból alakíthatóak ki:

Első csoportként a mozzanatokon, cselekvéseken alapuló, az élet történéseire reagáló mémeket érdemes megemlíteni. Ilyenek például a "fail-mémek".

1. kép - "Fail-meme"


A második csoport a különböző hatósági intézkedéseken, szimbólumokon alapuló, tabukra reagáló mémek - ilyen például a magyarul "PedoMaci"-ként elterjedt mém is.


2. kép - "PedoBear"

A harmadik kategóriába azok a mémek tartoznak, amik személyes produkciókon alapulnak, azonban a cselekvők személye nem fontos - például Technoviking.

3. kép - Példa egy "Technoviking"-es mémre

A következő csoportba tartozók gyűjtőköre azokat a mémeket ölelik fel, melyek végeredménye egy mozgóképes mém - itt lehetnek átfedések (pl. vannak Fail-mémek, melyek mozgóképesek is). Erre példa a "300" című film egy jellegzetes része (a bejegyzés megjelenítésének optimalizálása végett kattintson a "része" kiírásra).

Másik kategória a rajzolt, illetve tematizált (egyszerűsített) mémek, melyek megvalósításához nincs szükség másra, csak ötletre.


Kiemelendőek továbbá a személyi kultuszon alapuló mémek. Elsőként a "Chuck Norris-féle" mémhatást kell megemlíteni.

5. kép - Példa egy "Chuck Norris mém"-re

További példák "kultuszmémek" személyeire: Mr. T, Steven Segal és Vágási Ferenc...


6-8. kép - [fentről lefelé] Mr. T, Steven Segal és Vágási Feri - személyek, akikről mém készült csakis karaktereik alapján

A korábban felsoroltakon kívül bizonyos ismeretlen személyek is szolgáltak alapul mémeknek (pl. informatikusokról kialakított sztereotípiák kapcsán). Az ő eseteikben nem is a személyük, nem is az általuk végrehajtott esetleges teljesítményeik stb. állt a háttérben, hanem pusztán egy-egy jellemzőjük okozta párhuzamon alapuló általános vélekedés (pl. előítélet).

9. kép - Példa egy tipikus informatikus mémre

Végül, de nem utolsó sorban meg kell említeni a "nemzeti" mémek kialakulását is. Ezeket, előfordulásukat tekintve, többször "hungaromémeknek" is hívják.


10. kép - Példa egy "hungaromémre" (House => Viskó)

A közelmúltban kialakult a mémek egy határterülete, ami egyre jobban terjed a horizontális média civil szerveződéseinek színterein (pl. Youtube-on - link a blogspot-os bejegyzésen belül), amit Hunpoop-nak kereszteltek el (ebben egyfajta keveredés azonosítható, melynek főbb összetevői a mémekre jellemző elemekből, illetve a hang- és képhatásokból kerülnek ki).


Könnyen hozhatóak létre, készíthetőek el saját példák is mémek terén.


11. kép - Könyvtáros rage guy



 12. kép -  Könyvtáros rage guy - MAGYARÁZATOS!

A rövid gyűjtés is fontos a mémek esetében - ld. Zabkavaron található gyűjtés  - azon célból, hogy másoknak ne kelljen feleslegesen keresnie alapvető mémes oldalakat, kivéve ha még mélyebben szeretnék beleásni magukat a témában.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése